Sunday, November 13, 2016

Megahome Expo Penang Nov 16 and Booking Kitchen Cabinet

Assalamualaikum!

Baru-baru ni aku terlepas Homedec dekat Pisa Penang yang mana diadakan pada awal Oktober. So aku pun google lagi schedule kot-kot ada home expo lagi dalam masa yang terdekat ni. Tup tup tengok awal November ada Megahome Expo! Ini sudah bagus!




Actually aku tak pernah sedar pun akan kewujudan Megahome Expo ni.. kalau Homedec atau Perfect Living tu biasalah dengar. Itupun tak pernah pergi pun. Tau gitu-gitu je. Tapi berdasarkan hasil peng-google-an aku tengok ada barang elektrik, kabinet, perabot, kitchen and bath accessories, kira lebih kurang la dengan Homedec. Aku pun ajak laki aku pergi. Mulanya dia takdelah rasa nak pergi pun. Dan kebetulan dia kerja petang pada hari Jumaat, Sabtu Ahad pulak ada kursus. Makanya memang bye bye lah expo! Tapi disebabkan aku buat muka seposen, pastu sengaja tanya dia 3-4 kali takleh amik cuti ke, tukar shift ngan member ke, akhirnya dia pun tukar shift kepada shift pagi hari Jumaat tersebut. Jadi ada lah masa untuk pergi petang Jumaat tu. Ehehehe tenkiu husband!




Disebabkan tujuan asal hanyalah untuk survey je, jadi memang kitorang pergi berlenggang kangkung je takdelah bawak fulus. Sila ketahui bahawasanya dekat Pisa ni takde ATM ye. Dah tu pi pulak dengan anak dan parents in law, masuk maghrib masing-masing muka dah layu. Aku ngan laki je bersemangat teruja hahaha.

Akhirnya laki aku cakap, "takpe kita tengok dulu, pastu balik fikir-fikir. Hari Ahad ni kalau sempat lepas saya habis kursus kita datang lagi." YAHOOO! Ini maknanya laki aku pun dah terpengaruh dengan keterujaan aku! HAHA!





Jadi misi utama kitorang masa pergi expo tu ialah survey kitchen cabinet, hob dan hood, sambil-sambil tu tengok sinki dan tap.

Masa hari Jumaat tu sempat la tanya beberapa company kitchen cabinet. Tak sempat tanya quotation pun, sempat tanya rough price per foot run je. Yelah sampai-sampai je cari surau dulu nak solat Asar, jalan sikit, pastu solat Maghrib, pastu dah malam pulak, memang tak dapat lah aku nak survey lama-lama.

Lepas tu balik rumah, kira-kira sikit, pastu berangan sampai tidur tak lena makan tak kenyang mandi tak basah. Over betul mak jemah.





 Akhirnya hari Ahad tu laki aku balik awal dan kitorang pun terjah Pisa untuk kali keduanya!

This time lagi best! Sebab tinggal beberapa jam je lagi, so semua kedai nak bagi harga discount extra. Nasib baiklah kitorang bawak fulus cukup-cukup je. Kalau tak memang komfem tersasar dari tujuan! HAHA!

Disebabkan dah pergi untuk kali kedua so basically dah tau lokasi booth kat mana dan matlamat lebih firm. Jimat masa kat situ. Ada 3 booth company yang kitorang mintak quotation secara detailed.






Company A


Basically, company ni dia tak kira per foot run tapi secara modular. Meaning, dah fixed bentuk dan size, tinggal combine part A campur part B dan sekian-sekian. Visually aku suka design dorang, but aku tak suka yang dia takleh custom. Agak pening bila kira harga campur-campur macam tu, taktau hujung pangkal, tiba-tiba dah lump sum je.




Company B


Aku suka cara company ni quote harga. Very detailed and specific. Meaning no hidden charges la. Harga pun ok. Cumanya aku kurang suka sebab pilihan quartz stone untuk countertop cuma ada empat je. Tokey dia kata kalau banyak banyak nanti lagi lama customer dia nak pilih. Lol makes sense actually. And satu lagi sebab soft close drawer dia macam tak berapa soft HAHA. Fussy betul aku ni!




Company C


Yang ni kitorang dah tanya roughly haritu. Masa tu dia offer 10% discount on everything, dapat few free gifts, deposit cuma RM200 unlimited time untuk lock fair price (company lain RM 500 for 1 year only). So this time saja lah datang lagi tanya detailed quotation. Tiba-tiba bila dah total up eh nape cam mahal sikit. Deposit pun kena letak RM500 macam company lain jugak. So aku pun mention yang haritu kitorang dah tanya and dia ada bagi discount and free gifts plus deposit rendah. Haaa barulah dia kalut tanya kat member haritu haha terus dapat macam yang aku request.


Lepastu husband gatai tanya pasal slanted hood yang dorang pakai untuk display. Dia suka sebab nampak cam TV flat screen HAHA. Padahal aku plan nak pakai slim hood je. Dah survey Firenzzi punya dalam RM750 je. Kebetulan, ada big boss company tu dekat situ. Terus dia offer RM1999 package hood dengan hob sekali. Husband sengih-sengih dah kat aku. Sempat la aku heran kejap, sape yang lagi semangat nak buat dapur ni, aku ke dia HAHAHAHA. Walaupun over budget aku untuk hood dan hob (aku budget dalam RM 1500 je untuk both combined), tapi mengenangkan suction power dan paras rupa slanted hood tersebut pada harga sekian, aku rasa its a very good deal. Lagipun, sebab nak display hood tu, aku boleh cut cost untuk cabinet doors for wall unit, dah jimat 3 kaki kat situ. So sebenarnya, lagi budget friendly lah.


Macam yang aku kata, kitorang pergi bawak fulus cukup-cukup je. So memang takdelah RM2000 dalam poket masa tu. Kaw tim punya kaw tim, tokey tu kata letak RM500 je dulu untuk deposit hood+hob tu. Nak dijadikan cerita, debit card pulak tak boleh guna. Apesal entah. Saje la tu tak bagi shopping haha. Alhamdulillah laa tokey tu kata you letak jela berapa-berapa cash yang ada. Akhirnya dapat la book package hood + hob tu untuk RM200, dan another RM200 untuk kitchen cabinet. Syukur. Settle dua benda. Cuma harap service diorang okay lah.




Gambar from page Penang Holiao.
Ini baru setingkat. Ada lagi setingkat kat atas.
Aku terlupa nak amik gambar sebab dah hilang pertimbangan tengok semua murah-murah HAHA.




Masa tu ada juga survey sink dan faucet. Memang banyak yang murah especially bila dah last day expo. Tapi takpelah, sikit-sikit dulu. Tak bolehlah kalut nak beli semua sekali harung. Nanti boleh beli masa Homedec next year pulak. Dah siap-siap mark dalam calendar bulan April '17 nanti! Hehe



Btw aku tak sebut dulu nama company sebab nak review lepas dah buat kitchen cabinet nanti. Entah bila nak buat tak tahulah... kena menabung dulu hahaha.


Till then, assalamualaikum!

Wednesday, October 12, 2016

Surveying Kitchen Cabinets and the importance of first impression

Salam :)

Kembali bersiaran setelah berbulan tak update blog, as usual.

Few days ago aku ada melawat progress rumah. Kebetulan je sebenarnya. Sebab nak pergi amik documents from office lawyer then singgah Bella Ammara SP tu ingat nak beli tudung bawal. Tapi lepas tu kecewa sebab takde warna yang aku nak. Lepas buat muncung sedepa, husband pun pujuk hati aku yang lara dengan pergi melawat our soon to be nest, insyaAllah.

Kalau ikut official progress baru 65%. Tapi time aku pergi tengok tu, rumah dah pun dibersihkan dan dikunci, means dah almost siap. Kebetulan ada tukang tengah buat rumah sebelah, dia yang bagitau ada satu pintu yang memang dibiarkan tak kunci supaya memudahkan diorang kalau ada apa-apa nak repair. Nombor rumah pun dah ada. Dah ada wiring. Tap belum ada jadi tak pasti air dah masuk ke belum. Lepastu sengaja pergi tengok showhouse yang dah tengok kali ke 84, orang yang jaga showhouse tu kata ura-ura nya hujung bulan 11 dapat kunci. Entah ye ke tidak sebab sepatutnya paling awal tengah tahun depan. Wallahualam.

Mulut kata "ehh takkanlahhh. Malas nak harap-harap sangatlah. Tahun depan kotttt."

Padahal hati kata "YAHOOOOOOOOOOOO!!!" hahaha.





So berpegang kepada kata-kata penjaga showhouse tu aku mula lah keluarkan kalkulator, korek-korek tabung khinzir ayam sana sini sebab yelah, ingatkan ada kurang-kurang setahun lagi nak menabung. Kalau betullah tiba-tiba bulan depan dapat kunci, kalut juga nak cari fulus nak renovate ikut napsu haha.


Jadi sebelum aku berangan setinggi langit, aku pun beranikan diri tanya kontraktor untuk bajet mengikut kehendak aku supaya aku berpijak di dunia yang nyata. Kalau terlebih, terpaksa la aku berangan setakat petala ke dua je. Takleh sampai petala lapan.



Kontraktor pertama mestilah aku tanya pasal kabinet dapur. Impian setiap wanita gituh. HAHA. Sebab kabinet dapur ni menguasai separuh bahagian dari total bajet. Ambik kau. Macam nak tidur kat dapur sekali. Memang konfem kena perli ngan laki kalau asek mintak makan luar pasni HAHA.



Tapi sebenarnya aku bukan lah nak cerita pasal kabinet dapur impian aku. Itu nantilah bila bendanya dah jadi baru cerita. Yang aku nak cerita ialah betapa pentingnya layanan customer service yang memberi first impression terhadap customer.


Aku mintak quotation dari tiga company, yang aku dapat contact dan tengok hasil kerjanya di Facebook. FB ni pun satu, dah tau iman aku ni senipis kulit bawang, lagi nak tunjuk sponsored ads kedai kitchen cabinet dekat newsfeed aku. Macam tau-tau je.


Berbekalkan ukuran yang aku agak-agak sendiri sukahati je melalui kiraan tiles (sebab terjah tetiba so tak bawak tape ukur), aku pun whatsapp tiga company ni, aku senaraikan details satu-satu yang aku nak. Berapa feet base unit, wall unit, tall unit, fridge unit, jenis material pintu dan table top, accessories yang aku nak, lights dan sebagainya. Nampak tak betapa aku dah kaji dengan begitu mendalam? HAHAHAH. Aku siap attach sketching amatur aku, gambar vacant house dan contoh bentuk kabinet untuk bagi rough idea on how it should look like.





Company A


Aku Whatsapp Ahad pukul 10 pagi, 2 jam kemudian dia reply "Waalaikumsalam tuan/puan, ok noted, insyaAllah esok saya dapatkan quotation. Terima kasih."

Aku terus happy dan at the same time nervous juga nak tau harga. Aku pun tunggu dengan penuh sabar. Esoknya seperti yang dijanjikan, someone else as wakil diorang Whatsapp aku dan perkenalkan diri as Cik Liza, dan attach gambar quotation macam yang aku request.

Aku sangat gembira sebab dia buat rough plan untuk cabinet aku, walaupun bukan 3D sketching or such, just petak-petak je but looking at that, I know yang dorang faham apa yang aku nak. Lepas tu, siap detailkan harga RM sekian-sekian unit darab dengan sekian-sekian feet, termasuk la harga setiap aksesori dan lain-lain benda yang aku tak terfikir macam plug point concealing dan sebagainya. Maksudnya? Less risk on hidden charges! Aku suka macam ni, walaupun harga dia way beyond aku punya budget, tapi at least aku tau aku bayar untuk apa. Harga dia memang agak mahal sikit, tapi hati aku berbunga-bunga dengan cara dorang treat customer walaupun hanya melalui Whatsapp.




Company B


Sebenarnya company B ni yang pertama sekali aku contact melalui email. Sebab nampak macam terpercaya, dan ada beberapa blog yang dah pernah buat dengan diorang ni. Bila email macam takde kesan, so aku pun Whatsapp company B ni hari Sabtu tengahari, dan dia reply pukul 6 petang hanya dengan jawapan "Waalaikumsalam. Ok noted." lepas tu membiarkan aku tercangak-cangak.


 Aku taktau apa maksud "noted", adakah dia ingat aku nak terus buat dengan dia ke, atau maksudnya dia suruh aku tunggu dulu ke macam mana? Aku taktau yang dorang ambil masa nak buat quotation, yerlah mungkin kena tanya designer dulu ke, boss ke, ada promo ke tak ke. Tapi at least, tell me something la kan. Aku terus blur, aku tanya lagi "How much is it ya?" dan dia hanya bagi aku blue tick. Sendu betul.

Sampai hari Selasa, aku Whatsapp lagi tanya macam mana dengan quotation haritu, kemudian dia kata "Otw cik, tengah kira." Hmm. 2 jam lepas tu barulah dia Whatsapp dan bagi aku harga selepuk lump sum. Lump sum pun tak lump sum sangat lah. Ada excluding here and there. Aku malas nak tanya dengan lebih detail. Sebab bila macam ni aku yakin akan ada benda nanti yang eh eh kena bayar untuk tu, eh eh kena bayar lagi untuk ni pulak. Tak dinafikan company ni memang letak harga dalam budget aku, tapi entahlah, rasa tawar hati sangat.



Company C


Aku Whatsapp hari Isnin malam, aku tak jangkakan yang dia akan reply pun sebab yelah, dah malam. Sejam lepas tu dia reply "Esok saya kira". Okay.

Esoknya dia quote balik message aku tu dan disertakan dengan harga yang dah didarabkan dekat sebelahnya. Total semua sekali jauh lebih mahal dari company A, belum termasuk appliances. Jadinya aku bye bye jelah. Apa pun aku ucapkan terima kasih jugak sebab bagitau harga yang 'agak' detail walaupun taklah sedetail company A sebab aku masih taktau berapa harga per feet.



Kesimpulannya kat sini, tak semestinya produk atau harga saja yang kena bagus. Customer service jugak memainkan peranan penting. Tengok saja dari 3 company ni pun, aku dah rasa terkesan sangat dengan cara layanan dorang yang berbeza. Walaupun mungkin kau dah banyak customer, tapi who knows customer yang kau layan acuh tak acuh tu yang bakal jadi asbab rezeki kau bertambah-tambah kan?

Sekarang hati dah terpaut dekat company A.



Bila nak dapat kunci entah? Hewhewhew.




Berangan itu free. 



K bai

Monday, July 18, 2016

UPDATED : My go-to makeup!

Salam :)

Berbulan-bulan tak update blog, sekali update sampai 2 post okeh! HAHAHAHA

Okay aku just nak share a makeup routine yang aku just found out recently. Simple, easy, and resultnya stunning! Serious!

Products used:



1. NYX Tinted Moisturizer in TM02 Nude

Okay here's the thing. Sebelum ni aku pakai Revlon Colorstay foundation and then Bourjois HealthyMix, after that recently aku repurchase Revlon Colorstay, BUT since aku pakai BHM sampailah repurchase RC, husband keeps on complaining that my makeup looks 'tebal', although aku insist yang aku apply foundation sikitttttt jek! Pea sized je okay!

And then, I found out yang NYX ada tinted moisturizer! Kebetulan aku pergi Queensbay baru-baru ni, singgah Sephora then try lah NYX TM ni. Surprisingly, I love it soooo much! It appears dark bila letak kat tangan, but once applied on the face, it just disappears and blends like a dream. It has light coverage but feels like my-skin-but-better gittew. Serious! Love this to bits!

Kalau korang nak better coverage you can add BB cream but so far I'm fine with just concealer. Kalau ada occasion ke apa maybe boleh pakai BB cream on top.

2. Catrice Retouch Light Reflecting Concealer in Light Nude

This is the only concealer that doesn't crease on my very dry undereye. Although patutnya kena colour correct dulu dengan peach undertone concealer but yeah, I'm just so malas liddat LOL. So since dia sesuai dengan my undereye means I can apply it ANYWHERE on my face without being flaky. Usually aku apply dekat browbone untuk sorok bulu kening yang tersasar dari laluan tu, undereye, cheekbone and nose bridge as highlight.

And I havee to mention this, I bought this at RM15 je okay!!! Go go gooo get this like now nowww!

 3. ZA Perfect Fit Two Way Foundation

Bila aku dah tukar base aku dari foundation kepada tinted moisturizer, barulah sesuai aku pakai powder ni as finishing. Nampak matte tapi tak cakey gitu. Natural je. Tapi aku just dab kan kat area dahi, undereye dengan hidung je. Part lain aku dust lightly je sebab nak nampak natural dewy gituh. Heh

Padahal haritu punya kusut aku fikir kenapa laki aku asik complain makeup tebal sampai terfikir nak beli loose powder Chanel kau. Amboiiiiii over sangat mak jemah HAHAHAHA

4. ELF eyelid primer

My first and only favourite eye primer. Case closed.

5. Silkygirl Blockbuster Color Palette

I've been using this since like, forever? Tapi tak pernah hit pan! Its like bottomless ke camne tah. Should be expired by now but I dont care HAHAHAA. So for my new routine aku just guna colour yang kedua dari atas, just a natural bronzey colour for the whole eyelid and sikit kat lower eyelid. Itu je! Enough untuk buat mata nampak fresh sebab dah conceal sikit tadi!

6. Lash curler

Dapat free masa beli RC from Guardian. Pakai 10 seconds per eye okay!

7. Silkygirl Eye Opener Mascara

Aku suka mascara Silkygirl. Pernah try yang Lash Curler, Big Eye Collagen, but by far this is THE BEST! Sebab aku suka the 'separated eyelashes' effect. Lagi banyak coat, lagi panjang nampak bulu mata tau. I dont really look out for volume so kalau korang nak nampak bulu mata tebal maybe you can go for Maybelline kot. Aku tak suka Maybelline walaupun orang dok rave pasal depa punya mascara, sebab ya robbiii HAZABBB nak tanggal hahaha.

Silkygirl ni senang, kalau nak amek wuduk tu, just guna air, urut-urut sikit dekat lash tu then tarik je, dia akan tanggal tanpa menanggalkan sekali bulu mata anda haa. Lepas solat boleh apply lagi dengan senang hati yiihaaa!

8. Etude House Face Corset Blush

Disebabkan this look is macam no makeup makeup aka natural look gitu, aku guna blush yang subtle color je. Macam nampak tak nampak je. Etude ni okay la walaupun aku lagi suka more pigmented blush. Aku punya NYX Pinched dengan Canmake Cream Blush terlalu "merah mak ngah" bak kata laki aku walaupun color dorang adalah coral sebenarnya -_________-''

9. In2it Gel Tint in Melon & Silkygirl Lip Polish in Sunny Liz

Lip tint tu macam biasa la. Aku memang berantu liptint. Sebab selesa. Bibir nampak ada colour tapi rasa macam tak pakai apa-apa. Silkygirl Lip Polish tu pulak macam lipgloss sebenarnya. Tapi dia sangat pigmented. So aku apply lepas pakai liptint then dab dengan toilet paper. Hasilnya voila, macam pakai lipstick but minus the sticky-ness!




Kalau korang perasan, aku skipped EYELINER! Yes, dulu eyeliner kira macam aku punya staple lah. Takde makeup lain takpe janji ade powder ngan eyeliner ha cemtuh. Tapi lately aku perasan yang aku punya bentuk mata ni tak cantik sangat sebenarnya pakai eyeliner. Elok-elok double eyelid boleh nampak jadi monolid. Kalau nak, pakai nipis-nipis, or just tightline je, or takpayah pakai langsung pun takpe. Instead, focus on eyelashes so nampak macam acah-acah sweet gituh haaaa.

Okay, Tu je makeup routine aku nowadays. Dengan anak dok bergayut kat kaki, this routine pada aku dah cukup complete dah. Maybe next time boleh add sikit contouring and highlighting hehehe. Anddddd the best thing is, since makeup macam ni, husband tak pernah complain lagi! Which is SESUATU SANGAT ok! HAHAHA.


Alright tu je. Tah bila lagi lah aku nak update blog ni hahhaa.
Share la korang punya makeup routine jugak! BYE!



UPDATED : Skin Care Routine (and Review)

Salam :)

Hello! Its been a while since aku tulis post pasal skincare aku yang bercelaru dan bercampur aduk tu. Korang boleh baca dekat SINI.

So anyway, lepas bersalin, my hormone goes on a roller coaster ride up and down and of course, it affects my skin. My skin main problem is that it is blackhead and whitehead prone. Kadang ada breakouts but nothing serious, its just that my skin looks so dull, and boring, if it makes sense. Haha.

Aku pun carilah skincare yang boleh add some 'oomph' to my skin. Sebelum ni aku ada try Vitamin E set from Body Shop tapi its just mehh. Tak berbaloi. Then my bestest frienddd told me about NUTOX. Alaa yang model dia Pajura cun melecun tuhh. So this is now my updated routine.




St Ives Apricot Scrub

Aku rasa dari dulu-dulu lagi aku dah pernah dengar pasal benda ni. Kakak aku ada pakai. Tapi time tu aku kecik lagi. Sebelum ni aku tak pakai scrub pun. Tapi disebabkan aku plan nak pakai serum Nutox so aku rasa its a waste kalau dead skin cells still ada dekat kulit. Macam kau tepek serum tapi dead skin cells menghalang serum tu dari meresap ke kulit. Haa cemtuh. Macam membazir kan.

So aku pun spend sikit untuk scrub. Aku just pakai seminggu 1-2 kali. Biasanya aku pakai waktu malam, sebab bila pakai scrub, kulit akan extra kering, which automatically akan hantar signal untuk menghasilkan lebih banyak minyak untuk melembabkan kulit. So kalau kulit berminyak time tidur pun takpelah kan. Kalau kulit berminyak time keluar kan macam tak berapa flattering gitu.

Aiken Tea Tree Facial Cleanser

Ni masih setia pada yang satu. Actually taklah setia mana pun. Kadang sebat je mana yang ada. Tapi aku tak berapa kisah sangat pun pasal cleanser. Laki aku punya pun aku tibai jugak hahahahhaa best dia punya sebab ada menthol berangin-angin gitu. Asal kulit tak  pedih dan tegang lepas cuci and tak breakout kira okey dahla tu.







Nutox Astringent Toner

Aku suka toner ni mainly sebab dia spray type. Tak payah susah-susah nak letak dekat cotton pad pastu nak rub rub pulak. Hah leceh. Lepas cuci muka, terus spray toner ni sambil-sambil tu pakai baju siap-siap buat benda lain. Kalau tak pun, just tepuk-tepuk muka. Fresh gila. Tak rasa stinging or you know, kadang-kadang toner ada rasa macam alcohol kuat camtu kan. This one takde rasa macam tu. Ni rasa macam sembur air sejuk kat muka. Haha. Laki aku pun suka toner ni okay. Just bought a second bottle untuk spare sebab yang ni kitorang share pakai berdua. So sweet gituh hahahaha.








Nutox Serum Concentrate

Ni first product Nutox yang aku try. Aku sangat suka serum ni sebenarnya. Packaging classy. Watery texture, tak melekit, not too thick or too thin, very nice. Absorbs like a dream. And smells divine! Macam high end skincare gitu. The only downside is, for me, the pricetag la. RM 50++ for a mere 30ml serum, for a surirumah like me, macam fikir 18 kali jugak nak beli ke tak beli.

I like to use this under makeup sebab rasa macam makeup slides easily gitu, tapi sebabkan nak jimat, aku pakai waktu malam sebelum tidur je. Tu pun now dah habis. Aku macam ragu-ragu jugak nak repurchase ke tak. Lastly, aku beli Pure Beauty Pink Essence Water which has better pricetag. Yang ni aku akan review kejap lagi.






Nutox Moisture Emulsion

This is kinda like a day cream + sunscreen la. Ada SPF25. Yang ni pun aku suka jugak, it reminds me of Korean brands yang selalu ada emulsion dalam dorang punya skincare line. Emulsion ni dia macam lotion, thin texture yang sememangnya favourite aku. Sebab aku sangat tak suka stickyyyy things kat muka. Sebab tu aku tak pakai lipstick or lipgloss! Haa paham tak.

Unlike my Neutrogena sunblock, this doesnt sting! Bau mild, standard sama macam dia punya serum. Aku sangat suka packaging dia. Botol kecik, plastic with a pump. Ringan. Safe. Senang nak bawak travel. But. Dah kata botol kecik. Mestilah isi pun sikit. HAHA. Kedek sungguh aku ni. Yang ini pun dah habis. Aku tengah contemplating whether nak repurchase or nak beli other product macam Sunplay Skin Aqua yang lebih murah.






Nutox Night Repair

Aku pakai ni at night after apply serum. Honestly, I dont really like the texture. Sebab macam a bit thick and melekit. Told you I dont like stickyyyy things haha. But what I like about it is, how my skin looks like when I wake up the next day. Macam plump cemane tah susah nak cakap. Tapi bila tengok cermin time nak amik wuduk solat Subuh tu ada senyum senyum sikitlah hahahaha.




So after almost 3 months using this skincare routine, apakah result nya???

Alhamdulillah, it is safe to say, my skin is a bitttt better than before. Sebelum pakai ni, aku sampai pernah nangis peluk husband sebab rasa downnn sangat dengan kulit muka sendiri. Sampai cenggitu sekali haha. Sekarang parut teruk bekas blackhead yang aku dok picit picit sampai berdarah tu dah beransur-ansur hilang. Aku tak taulah is it because of these products ke or memang natural healing process, but its getting better. Pipi dah takde problem. Breakouts pun jarang-jarang ada.

Sorrylah takde gambar kulit. Sebab aku pemalu orangnya HAHA. Tapi I'm honest!

Bulan puasa haritu aku ada pergi facial dekat satu salon kat Shah Alam. Budak tu tanya skincare apa yang aku pakai. Aku cakap Nutox. Then she said skin aku cantik (ewah! bukan aku cakap, dia yang cakap ok hahahaha) but still a bit dry and ada whiteheads dekat area dahi, most probably due to stress katanya. Aku pun taktau apa yang aku stress kan hahaha. Dia suruh continue tapi whiteheads tu kena pergi facial lah unless aku jumpa product yang sesuai untuk whitehead.

Adakah aku akan continue? Ikut hati memang nak, tapi akan dipertimbangkan jugaklah due to the pricetag. Would I recommend to everyone? Yes!! Especially the serum and moisture emulsion. Sebab dia macam sesuai untuk semua jenis kulit tau.





Anyways, macam yang aku cakap tadi, lepas Nutox Serum Concentrate aku habis, aku purchase Pure Beauty Pink Essence Water.



Dia macam serum or essence jugaklah, but in a more watery form. For a whooping 200ml product, I guess this one lebih pocket friendly for me la hihiihii. Aku baru pakai ni dalam seminggu macam tu. I cant say much about it yet, but so far I'm loving it. Fresh! Paling best, disebabkan dia banyak so aku boleh pakai sesuka hati siang dan malam hahahaha.

Kalau ok nanti aku update lagi yek.



Thats all for my skincare routine! Whats yours?
Bye!

Friday, May 27, 2016

Kisah Sunblock dan RM13. Tips Jimat : Mengapa bayar lebih?

Salam :)



Mengapa Bayar Lebih?? Hah dah macam iklan Trivago. Kisahnya, dalam few days ago, aku mencari-cari sunblock Sunplay yang SPF130 tu. Aku ni jenis cheapskate. Walaupun aku suka shopping, tapi selagi boleh dapat yang lebih murah, aku akan cari yang palinggggg murah. Lagi-lagi untuk benda yang setakat nak pakai sekali-sekala, tapi tetap perlu beli.

So sebelum terjah ke farmasi-farmasi berdekatan, aku survey dulu harga online, supaya boleh buat estimation harga dan tak terkejut keluar bijik mata bila tengok dekat kedai nanti.



Tips No 1 : Buat survey online

Aku tau perempuan memang suka drugstore especially Watsons dan Guardian. So untuk benda-benda macam skincare, makeups ni, sebelum pergi beli, aku suggest kan korang untuk pergi terjah secara online dulu. Selain dapat budget harga benda yang korang nak beli tu, kadang-kadang salah satu kedai buat promo untuk certain barang pada masa tersebut, jadi harga jauh lebih murah. So korang bolehlah compare harga between dua tu.

Ni link website dorang.






Tips No 2 : Terjah kedua-dua kedai

TAPI, hah ada tapi lagi. Kadang-kadang, ada jugak masa-masanya yang website tak update harga.
Part ni memang fail

Biasanya, setahu akulah, kebanyakan tempat, especially mall, yang mana ada Watsons, mesti ada Guardian. Betul tak?

Aku personally lebih suka Watsons. Tak tahulah kenapa. Mungkin sebab susun atur barang dia lebih kemas dan lambang warna hijau tu lebih memberi ketenangan? Entahlah hahaha. Aku boleh lepak berjam-jam dalam tu. Kadang tak beli apa pun. Cuma teruja dengan barang-barang dia.

So setelah aku survey online, dekat Watsons apparently lebih murah dari Guardian.


Guardian







Watsons


Turns out setelah aku pergi ke dua kedai Watsons dekat area rumah aku ni, dua-duanya jual Sunplay SPF130 ni pada harga asal, iaitu RM 42.00. Kecewa la jugak sebab pada aku RM 42.00 untuk sunblock yang dipakai sekali sekala agak mahal. 




Husband kata, "Beli jela. Nak buat sendiri tak reti."

-________________-''




Tapi aku tak putus asa.
Entah macam mana setelah kecewa untuk kali kedua tu, aku tergerak untuk tengok dekat Guardian which is selang 2-3 kedai dari Watsons tu. Hah! Senyum lebar aku bila nampak dekat rak. Terus capai dan pergi bayar.

Apparently, Guardian jual dengan harga RM 29.00 sahaja! Jauh bezanya tu!

So kesimpulan dekat sini, rajin-rajinlah untuk compare harga between kedai-kedai yang menjual barang yang sama. You might be surprised.




Sekian tips yang korang probably dah tau sekian lama. Hahah. Till next post! Daaaaa!



Tuesday, March 22, 2016

Rumah - kalau dah jodoh..

Assalamualaikum.

Fuhh fuhhhhh. Tiup sawang dekat belog yang dah berhabuk ni. Muahahahaha.

Sorry lah. Lama bebenor aku tak menaip kat sini. Ada ke orang nak baca masalahnya? XD



Anak aku dah pun menginjak 9 bulan. Dah pandai ape ye? Ermmm. Duduk, menjulur macam askar, berdiri sambil pegang sofa. Tapi merangkak belum. Hah cane tu? Dia angkat punggung dengan tegakkan tangan je. Lepas tu dia menjulur balik. Sabo jelah. Takpe, nanti mama ajak baby H jadi tiger ye.

*Short tip : merangkak adalah phase yang sangat penting bagi bayi, sebab dia menggunakan coordination between tangan dan kaki. So kalau boleh jangan skip ye! :D





Tapi actually entry ni bukanlah nak cerita pasal anak. Tapi nak cerita pasal RUMAH





Sebelum ni, aku menyewa dekat Penang. Setahun lebih jugaklah. Tau jelah rate sewa kat Penang ni sama je macam KL. Dok apartment tapi harga sewa macam rumah teres 2 tingkat. Bulan-bulan tolak tambah sana sini, tak larat jugak.

Dah tu pulak ko tau jela Penang Island ni banyak mall. Tiap-tiap minggu nak bawak aku bejalan kat mall ko tak rasa kopak poket laki aku tu? HAHAHA. Kebetulan baru-baru ni husband dapat transfer tempat kerja dekat dengan rumah parents dia. Jadinya kami pun pindah dok ngan mertua. Tak jauh pun. Area Kedah jugaklah.






Back then masa dalam September 2014, masa tu beberapa hari sebelum aku positive UPT test. Maknanya waktu tu dah pregnant tapi aku je taktau haha. Kitorang saja-saja jenjalan tengok rumah dekat area Sg Petani. Sebab dekat SP ni banyak kawasan baru nak naik. Jadi banyak rumah baru under construction. Bukan plan nak beli pun. Saja je pasang angan-angan.


Dalam banyak-banyak rumah, terberkenan dengan satu rumah semi D satu tingkat ni. Kenapa aku suka rumah 1 tingkat :

- Praktikal, Senang nak kemas.
- Tepuk dada tanya poket. Kalau mampu beli rumah bertingkat-tingkat tapi lepas tu tak mampu nak pasang lampu kipas beli perabot semua buat apa kan. Tapi tu poket kitorang la. Kalau poket korang tebal, ikut la ape yang korang suka. Hiks.
- Rasa dekat. Kira kau boleh tau la laki ngan anak kau ada kat dapur ke kat bilik ke ruang tamu ke.

Dipendekkan cerita, memang kitorang suka sesangat lah rumah ni. Tapi masa tu, husband baru kerja, dalam setaun camtu kot. Aku pulak, baru benti kerja. HAHA. So rumah ni memang out of our league lah.






Lepas tu, dah takde cerita pasal rumah. Terhenti kat situ je. Nak tengok-tengok rumah lain pun dah tak nyempat. Laki aku bizi manjang.






Tup tup, lepas tu aku dah pun pindah balik rumah mertua aku baru ni. So one day baru-baru ni, husband cuti. So dia ajaklah dating bertiga (baby H lerr orang ketiga tuh). Dia tanya nak gi Penang ke SP? Dengan kompidennya aku jawab SP. Otw pegi Amanjaya Mall, aku cakap ngan husband, nanti jomlah pegi tengok rumah yang dulu tu. Sesaje jek lepas gian. Haha.

Rupanya Amanjaya Mall takdak apa pun. Hambar betul. Nasib baik ada SSF. HAHA. Sempat jugak la aku apply membership dan sambar pasu bunga sebiijik.





Time nak keluar dari mall, tetiba ternampak booth developer yang buat rumah yang kitorang berkenan dulu tu. Eh? Ada promo. Diorang promote satu rumah Semi D setingkat jugak, tapi jenis lain, which is, slightly murah dari yang kitorang suka previously. Rumah tu bumi lot, ada rebate pulak, dan kebetulan, orang yang book sebelum ni loan dia tak lepas, so ada sebijik je yang tengah kosong dan memang murah la jadinya. Kitorang pun cecepat la pergi tengok, tak terfikir pulak nak tanya pasal rumah yang asal-asalnya kitorang berkenan tu.

Bila pergi tengok, nak kata suka sangat tu tidaklah, tapi suka jugak sikit-sikit. Cuma yang tak bestnya, kawasannya agak ke dalam. Pagar pulak just kawat hijau tu, which is lets say kalau nak beli, kena consider puluh ribu jugak untuk naik pagar batu. Semi D kan. Takkan takmau naik pagar. Bahaya tu. Dan yang husband kureng sikit ialah sebab silingnya tak tinggi. HAHA.



Tak silap aku ni lah rumahnya. Tapi dalam graphic ni takde pagar. Rendah je kan bumbungnya. Sales rep tu kata sekarang memang style gini. Haha.



Dah terfikir nak place booking, siap amek-amek gambar semua, sebab memang murah, takut kalau lambat, melepas.


Tapi entah kenapa, tetiba cakap dengan husband, "jomlah, kita pergi tengok jugak rumah yang dulu tu."





So off we went.


Melangkah je masuk rumah tu, memang kitorang senyummm je. Memang tu lah rumah idaman - dari dulu kini dan selamanya - gitu kau. Over sangat. HAHA. Dah tak terfikir langsung dah pasal rumah yang tengok tadi.

Bincang-bincang dengan sales officer tu. Rumah ni actually banyak type, with different prices. Ada yang tanah besar, ada yang build up besar, etc etc.  Kebanyakkannya dah habis kena booked dah pun. Yang kitorang rasa boleh afford - dan aku sangat yakin itu rezeki anak aku - kebetulan, ada 3 bijik je lagi, which 2 daripada 3 tu dah ada orang reserve pun. Which means, dia dah cakap nak, tapi belum bayar deposit. Macam tu lah.

Developer bagi rebate 5%. Tolak tambah darab bahagi sana sini, rasa macam boleh la kot afford downpayment sikit-sikit. Kalau takde rebate tu, memang tak dapat jugak rasanya. Baru 2 taun keje, mana la nak cekau cash puluh-puluh ribu. Sebelum ni, duit dah perabih kat rumah sewa, so memang tak nyempat nak saving.






Malam tu, mintak izin kat mertua, bagitau nak beli rumah. Diorang bagi greenlight.

Terus whatsapp sales officer laju-laju. Bagitau nak book. Esoknya terus bank in duit booking. Dan proceed dengan step-step seterusnya.

Actually, jauh lagi perjalanan beli rumah ni. Tak boleh excited sangat. Baca dekat blog-blog orang lain, ada yang berbulan, ada yang makan tahun, macam-macam pengalaman. Tapi tak kira, nak excited jugak. HAHAHA. Semoga jalan kitorang dipermudahkan. Aminnn.

Doa-doakan ye.



Kalau dah settle nanti aku cerita process beli rumah. Supaya orang-orang muda macam kitorang (eh muda ke???? HAHA) kat luar sana tak tercangak-cangak macam kitorang jugak sebab tak tau pape pasal beli rumah.







Oh btw, haritu aku ada tengok satu rancangan kat TV ni. Tak ingatlah rancangan apa. Tapi nasihat dia ialah,


"umur terbaik untuk beli rumah adalah selepas umur 30. Sebelum tu, lebih baik sewa dulu sementara kumpul duit." 

Alasan dia ialah selepas umur 30 biasanya kewangan dah mula stabil.






Pendapat aku pulak,

"TAK PAYAH."

Jangan dengar cakap dia muahahaha.



Melainkan kau dapat sewa rumah betul-betul murah dan dekat dengan tempat kerja, bolehlah kalau kau nak tunggu betul-betul stabil, dapat menyimpan lebih dan tangguh dulu beli rumah. Macam kitorang ni, rumah sewa dekat dengan tempat kerja, jimat kos transport tapi sewa bulan-bulan mencekik. Dah tu bila masa nak menyimpan. Rasa rugi sangat duit sewa sebab sepatutnya boleh guna untuk bayar rumah sendiri.

Jadi kalau kau dah ada saving sikit-sikit tu, jumpa rumah yang berkenan, cukup untuk bayar downpayment bagai, proceed jelah. Macam kitorang ni, kalau tak beli rumah pun, duit habis jugak.. entah pegi mana aku pun taktau. Lebih baik spend untuk benda yang nampak. Rumah pulak makin lama makin naik harga. Rumah yang kitorang nak beli tu pun bulan ni naik harga lagi.

Memang aku admit la. aku dapat rasakan sepuluh tahun pertama kahwin ni akan rasa sesak sikit. Rumah, kereta etc. Tak dapat la berangan nak pi obersi dalam masa terdekat ni hihikss. Tapi insyaAllah.. rezeki Allah tu luas. Takkan semua benda kita nak serentak, ye tak?




Okbai.


Saturday, August 29, 2015

Wear the right size - love your assets!

Salam.

Harini aku nak cerita sikit pasal hal kewanitaan. Aku akan sebolehnya menggunakan term yang sesopan mungkin supaya tak menimbulkan unsur yang tidak sepatutnya. Haha

Tahukah anda, 80% wanita dalam dunia memakai saiz brassiere yang salah?

Dan sebelum ni aku termasuklah dalam golongan 80% tu. Alhamdulillah lately aku diberi kesedaran untuk mendapatkan saiz yang betul. 

Since puberty lagi I was gifted with small figure and big assets. Dulu main tibai je pakai size apa pun and design apa pun. Sebab tengok kawan-kawan boleh pakai. Padahal obviously I couldnt wear halter or strapless. Not even half or 3/4 cups. This was because I didnt know that I was wearing the wrong size, and worse, I went to stores yang didnt provide MY size. 

Of course, common brands dekat Msia ni only cater sizes yang diorang rasa somewhat 'normal', which means small cups for small figure, big cups for fuller figures. So macam mana dengan those petite girls with bigger assets? What they did, was suggesting me the closest size that they can provide. And of course, although I thought I felt comfortable, it was actually making things worse.

Sampai la aku bersalin, the size I used to wear lagilah jadi merapu-rapu. Tak support my assets at all. Instead of assets ikut brassiere, ni jadi brassiere pulak yang follow mana assets pergi. Ditambah pulak dengan tengah nursing sekarang, I noticed my assets jadi saggy and my back starts to ache. 

So few days ago aku decide untuk invest in getting the right brassiere. Aku google brands that carry larger cups and minimizer brassieres and found out about Xixili, Marks & Spencer, and Triumph. Aku dah try Triumph (the maximum cup that they have) but still tak ok. So I went to Xixili and get a proper measurement. There, I learnt a lot from the Chinese salesperson auntie.

According to her, I need to wear a full coverage design brassiere. Not only the correct size. Sebab cutting yang berlainan, walaupun size yang sama, tak tentu lagi boleh give enough support. Rupanya aku punya band is one size smaller and cup a few size bigger. Auntie tu bagi aku 5-6 designs untuk try and dia tunjuk mana yang fit and tak. I immediately understood what she meant. See? Betapa pentingnya pergi kedai yang betul dan dapatkan proper fitting and consultation.


Apa faedahnya pakai size dan design yang betul ni?

1) prevents sagging assets

Auntie tu cakap disebabkan selama ni aku pakai size yang salah and tak support, assets tu 'jatuh' due to gravity. Macam belon, makin lama makin layut, thats why size pun makin lama makin bertambah.
 
Seriously, bila pakai size betul, terasa beza dekat badan because the weight of your assets distributes evenly throughout your body. Rasa ringan je.

2) prevents back ache and corrects body posture

3) baju jadi longgar!

Aku punya bahu 14.5", lilit waist 26". Sepatutnya aku boleh pakai baju saiz S-M, tapi disebabkan assets yang agak menyerlah, I resorted to L and above. Because of that, aku nampak lebih besar daripada realitinya. Encik suami pun tak berapa suka aku pakai shawl sebab walaupun labuh, 'scallop' dia tu macam accentuate aku punya assets sebab dia 'ke depan'. Sedih tau.

Bila pakai the correct brassiere, terus terasa longgar jubah yang selama ni muat-muat dekat bahagian chest. Baju pun 'jatuh' je, tak 'ke depan', and tak bagi illusion as if perut aku buncit, macam sebelum ni.

See? Dapatlah kurangkan attention mata-mata orang ke situ! 


Aku rasa gambar ni dah cukup memberi idea tentang explanation aku kat atas tu. Sumber : google.


Jadi kepada wanita-wanita di luar sana, selain dari beli handbag, kasut, dan baju mahal-mahal tu, invest la sikit untuk get a proper fitted brassiere. Bukan untuk sekarang je tapi untuk masa depan jugak. Walaupun kat dalam tu orang tak nampak, tapi sebenarnya kesannya nampak di luar tau, even labuhkan tudung sekalipun. Pada yang dah kahwin, kalau suami anda mempertikaikan kenapa yang dalam tu sama harga atau lagi mahal dari yang kat luar, bawak je dia pergi kedai dan suruh salesperson tu ceramah kat dia jugak. Alah, untuk suami anda jugak kan? Hehe

Ok, semoga bermanfaat!




P/s: first time update blog guna phone.